Sikeres edző és vállalkozó

Jul 20, 2022

Székesfehérvárról indult Somodi László, aki mára országos hírnévre tett szert.

A Fehérvárról elszármazott Somodi László, UEFA „A” licences labdarúgó szakedző, a Baráti Bőrlabda Football Club és a Mozgáskutató és Fejlesztő Központ vezetője a 2017-es Év Sportvállalkozója díjat nyerte el.

Somodi Lászlóról talán csak nagyon kevesen tudják – akár a szűken vett szakmában is -, hogy Fehérvárról indult, és a Semmelweis utcától nagyon messzire jutott. Elvégezte a TF-et, akár taníthatna egy középiskolában is – bár ezt is kipróbálta, elég régen – ehelyett rehabilitációs edzőként dolgozott, és több tudományos könyve jelent meg. Az ország egyik legrégebbi klubjában, az MTK-ban tevékenykedett évtizedeken keresztül, igaz, Garami József mesteredzőnek is jócskán köze volt ahhoz, hogy aztán 23 éven keresztül együtt dolgozzanak.

– 1993-ban Garami József Újpestre hívott, és amikor 1996-ban az MTK-hoz szerződött, akkor engem is magával vitt. Felnéztem rá, kerestem a társaságát már korábban is, úgy vélem, hogy tőle nagyon sokat lehet tanulni. Ettől függetlenül végigjártam a ranglétrát, először serdülőkkel, majd ifikkel foglalkoztam, ezután az NB II-ben és az NB III-ban vezetőedzőként is tevékenykedtem, négy helyen, hat évig.

Garami a koránál fogva inkább már háttérben dolgozik, ezenkívül a kék-fehéreknél is új szelek fújnak, és ezek a változások Somodi László pályáját is meghatározták. Ma már teljes mellszélességgel saját vállalkozását irányítja.

– 1999-ben alapítottam a Baráti Bőrlabda Football Club utánpótlás-nevelő egyesületet. Fő feladatunknak tekintjük, hogy Budapesten és vonzáskörzetében a labdarúgás alapjait minél szélesebb körben megismertessük az érdeklődő gyerekekkel. 2014-ben pedig erre a klubra építve hoztam létre a Mozgáskutató és Fejlesztő Központot, mely egyben az ELTE rekreációs és sportszervező szakainak a gyakorlóhelye is. Minden edző fontosnak érzi, hogy csapattal dolgozzon, de én legalább ennyire jelentősnek éreztem mindig, hogy szakmailag fejlődjek, és a tapasztalataimat publikáljam. Ezért készítettem el egy filmet „Térd- és bokasérülések komplex mozgásterápiája” címmel, valamint a „Koordináció- és gyorsaságfejlesztés óvodától a felnőttkorig” című könyvemet – mondta Somodi.

Évek óta harcol azért, hogy akik gyerekekkel foglalkoznak, tökéletesen ismerjék meg az életkori sajátosságokat, és ezeknek megfelelő mozgásanyagot adjanak a gyerekeknek.

– Még erőnléti edzőként tapasztaltam, hogy elég sok rendellenesség visszavezethető volt a problémás talpszerkezetre, és ezért a központunkban folyamatosan mérjük a kisgyerekek talpszerkezetét. Most már 3500 mérésnél tartunk. Figyelni kell arra, hogy a különböző életkorokban milyen mozgásanyagot adunk a gyerekeknek, mert a későbbi sérülések előidézője lehet. Ez olyan probléma, mely kihathat a munkaalapú társadalomra is – vélekedett a szakember.

Ezen kívül Somodi Lászlóék azzal is foglalkoznak, hogy a mozgáson keresztül hogyan tudják stimulálni az agyat. A Somodi-módszer lényege, hogy gyorsabb gondolkodású gyerekeket tudnak nevelni, az idegpályák átkapcsolási pontjainak erősségének növelésével. Módszerét elismerték a 2017-es Év Sportvállalkozója díjjal.

– Nem számítottam rá, hogy ilyen széles körben figyelik, ismerik és elismerik a munkámat, nagyon nagy megtiszteltetés és öröm számomra! – hangsúlyozta Somodi, aki ma is, ha teheti, ellátogat szülővárosába.

Baráti Bőrlabda Felnőtt csapata

Egy kósza gondolat…Felnőtt csapatunk története egészen 2021 márciusáig nyúl vissza, hiszen ekkor kezdődött minden. Az utánpótlás fociból kiöregedve egy tátongó üres luk maradt bennünk a labdarúgás világában, mely nem hagyott minket nyugodni. Március elején Fodor Ádám,...

Mozgásfejlődést is vizsgál a Baráti Bőrlabda FC

Mozgáskutató-és Mozgásfejlesztő Központ kezdi meg működését a Baráti Bőrlabda FC Albert utcai központjában. A futballtehetségek felkutatásával és utánpótlás neveléssel foglalkozó sportegyesület mostantól speciális mérőműszerekkel vizsgálja a kerületi sportolók...