Mozgásfejlődést is vizsgál a Baráti Bőrlabda FC

Jul 20, 2022

Mozgáskutató-és Mozgásfejlesztő Központ kezdi meg működését a Baráti Bőrlabda FC Albert utcai központjában. A futballtehetségek felkutatásával és utánpótlás neveléssel foglalkozó sportegyesület mostantól speciális mérőműszerekkel vizsgálja a kerületi sportolók mozgását.

Az 1999-ben alapított Baráti Bőrlabda FC a kezdetektől figyelemmel kíséri a futballozókat. Somodi László, az egyesület szakmai koordinátora elmondta, eddig is kaptak visszajelzést edzőktől, szülőktől, tornatanároktól és gyermekektől, de a fiatalok professzionális fejlesztéséhez pontosabb információra van szükségük. Ezért is vásároltak a társasági adóhoz kapcsolódó pályázati forrásokból olyan eszközöket, melyekkel nyomon követhetik a mozgásfejlődést.

Ezáltal mérhető a gyermekek mozgáskoordinációjának fejlődése, a labdás és labda nélküli (kar-láb) munka összehangolása, a gyorsaság és labdakezelési technika. Egyes műszerek az agy és a szív – fejlesztő edzésekre adott – reakcióját figyelik, a fiatalkorban kialakuló lúdtalpat pedig a talpnyomás mérő vizsgálja.

Somodi László szerint a gyermekek 50-60 százaléka lúdtalpas, ami kezeletlenül (akár) komoly következményekkel járhat: a deformitás kihat a test stabilitására, később pedig térd, csípő, illetve gerincproblémákhoz is vezethet. A sportklub által összeállított módszertani anyag ennek prevenciójában is segítséget jelent.

A foci klub vezetője megemlítette a Magyar Tudományos Akadémia egykori elnöke, Vízi E. Szilveszter szavait, aki szerint a labdás gyakorlat az agy fejlesztésének egyik legjobb formája. Handó hozzátette: egyesülete már 5 éves korban megkezdi a labdás fejlesztéseket, a központ pedig óvodai felméréssel indítja munkáját.

– Az iskolába készülőket vizsgáljuk először, így valódi problémákat kezelő mozgásprogramot adhatunk át az iskolai pedagógusoknak. Gyakorlataink folyamatosan gondolkodásra és mozgásra késztetik a gyerekeket – mondta a szakmai vezető. A mozgáskutató a problémák korai felfedezése mellett hiteles statisztikai adatokat is szolgáltat a sport- és az egészségügy számára.

A Mozgáskutató Központ megnyitóján Hoffmann Tamás polgármester és Simicskó István sportért felelős államtitkár is részt vett, mindketten elismerték a futball klub sport iránti elkötelezettségét és újító kezdeményezését.

Baráti Bőrlabda Felnőtt csapata

Egy kósza gondolat…Felnőtt csapatunk története egészen 2021 márciusáig nyúl vissza, hiszen ekkor kezdődött minden. Az utánpótlás fociból kiöregedve egy tátongó üres luk maradt bennünk a labdarúgás világában, mely nem hagyott minket nyugodni. Március elején Fodor Ádám,...

Sikeres edző és vállalkozó

Székesfehérvárról indult Somodi László, aki mára országos hírnévre tett szert.A Fehérvárról elszármazott Somodi László, UEFA „A” licences labdarúgó szakedző, a Baráti Bőrlabda Football Club és a Mozgáskutató és Fejlesztő Központ vezetője a 2017-es Év Sportvállalkozója...